Blog de arhitectura cu si despre proiecte de casa deosebite

14 iulie 2009

Certificatul de urbanism

Certificatul de urbanism

Primul document necesar pentru obtinerea autorizatiei de construire este certificatul de urbanism.
Acest document este eliberat de catre primaria localitatii (sectorului) pe raza careia intentionati sa construiti, care se constituie in autoritatea raspunzatoare de construirea din acea zona.
De remarcat este faptul ca certificatul de urbanism, care este conform planului urbanistic general (PUG) al localitatii respective, nu va da dreptul de a incepe constructia, ci doar va indica ce fel de cladire si in ce conditii aveti dreptul sa construiti pe terenul in cauza, mentionand si actele necesare eliberarii autorizatiei de construire.

Documentele necesare obtinerii certificatului de urbanism variaza in functie de cerintele primariilor si de conditiile specifice de spatiu, amplasament, vecinatati, etc.
De obicei, ele sunt: o cerere pentru eliberarea actului, actele de proprietate si cele cadastrale, precum si un memoriu, in general neinsotit de schite arhitecturale.

Durata legala de emitere a certificatului de urbanism este de maximum 30 de zile de la depunerea actelor dar, in realitate, ea variaza in limite foarte largi, de la cateva zile, in cazul primariilor de comune, la cateva luni, la primariile de sector din Bucuresti. Taxa aferenta eliberarii acestui act este modica, depinzand de dimensiunile si amplasamentul terenului, ea nedepasind 100 de lei.