Blog de arhitectura cu si despre proiecte de casa

14 iulie 2009

Avize pentru constructii

Avize

Odata eliberat certificatul de urbanism, puteti trece la obtinerea avizelor care sunt enumerate de acesta. Ele difera in functie de cladirea pe care doriti sa o construiti si de conditiile specifice ale amplasamentului acesteia.
O parte dintre avize sunt emise de catre diferite autoritati, in general institutii deconcentrate ale statului, si se refera la probleme de sanatate publica, mediu, regimul apelor de suprafata si din subsol, arii protejate si monumente ale naturii, paza contra incendiilor, monumente istorice, interventii pe cladirile existente, etc., iar o alta parte, de catre furnizorii de utilitati: energie electrica, gaz, apa-canal, salubritate.

Durata emiterii avizelor variaza foarte mult, in functie de fiecare caz in parte, dar si in functie de modul in care lucreaza avizatorii (unele dintre institutiile in cauza eliberand avizul doar dupa o inspectie la fata locului), ea nedepasind, totusi, in mod normal, doua luni. Costurile avizelor variaza si ele foarte mult.
Din cauza conditiilor specifice, precum si a unor experiente neplacute din trecut, pe care nu le vor repetate, unele primarii solicita, in afara avizelor obisnuite, si alte acte precum declaratie pe proprie raspundere ca terenul in cauza nu face obiectul vreunui litigiu aflat pe rol in justitie, acordul vecinilor, precum si diferite expertize si studii tehnice.