Noile tendinte de criza: case de dimensiuni mai mici, in multe cazuri doar cu un singur nivel, cu maximum cinci camere.
Gasirea unui model de casa corespunzator este o performanta. Este nevoie de o buna informare de imaginatie si, mai ales, de un arhitect bun.
Exista o serie de elemente de care trebuie tinut neaparat seama atunci cand se decide modelul casei. Printre acestea se numara in primul rand dimensiunea terenului, tipul solului, punctele cardinale pentru a sti cum trebuie amplasata constructia in sit. Mai mult, zona unde urmeaza sa fie construita casa dicteaza stilul arhitectural al acesteia. In cazul in care terenul este de dimensiuni reduse, e indicat ca suprafata locuintei sa fie mica pentru a ramane loc si pentru gradina. Pe un teren mare se poate opta (nu este obligatoriu) pentru o casa de dimensiuni mai mari. Noile tendinte, practic casele moderne, se orienteaza spre dimensiuni mai mici, in multe cazuri doar cu un singur nivel, cu maximum cinci camere.
Acest fapt se datoreaza nu numai crizei economice, ci si multor alte considerente de ordin functional, casa trebuind sa corespunda propriilor nevoi de confort si reprezentare. Exista insa proprietari care detin o casa veche, batraneasca pe care prefera sa o renoveze in loc sa o vanda.
Recurgand la aceasta metoda nu numai ca se evita o tranzactie defavorabila, pretul pietei fiind destul de scazut in acest moment, dar proprietarii se pot bucura de o casa noua cu costuri relativ scazute. O alta tendinta importanta este gradul sporit de izolare precum si utilizarea materialelor naturale la construire (lemnul, caramida si tigla ceramica fiind un exemplu in acest sens), dar si apropierea de natura (gradina, terase).
Foarte importanta este consultarea unui arhitect inainte de inceperea constructiei. Acesta stie cel mai bine ce fel de casa se preteaza terenului existent. Pentru un rezultat bun, decizia finala nu se poate lua decat in comun, impreuna cu proprietarii, fiind necesara o colaborare stransa intre cele doua parti.
Sursa: Romania Libera