Blog de arhitectura cu si despre proiecte de casa

08 martie 2010

Sfaturi utile pentru mansardarea locuintei

Case cu mansarda - mansardarea locuintei
 
Extinderea pe verticala prin mansardare reprezinta solutia ideala pentru castigarea unui plus de spatiu, cu minimum de energie si cu un buget redus. Multi clienti opteaza pentru aceasta varianta. Un pod poate fi folosit cu mult succes ca spatiu locuibil principal. Amenajarea unei locuinte in mansarda reprezinta o solutie atractiva, mai ales in orase.

Pentru o mansarda de calitate, in primul rand trebuie sa acorzi atentie materialelor pe care le vei folosi, precum si la modul in care acestea sunt puse in opera. Calitatea produselor este pusa in valoare de aplicatorii profesionisti. Asadar, nu lasati materiale valoroase pe mana incepatorilor, oameni buni la toate.

Izolare adecvata

Un prim aspect asupra caruia va trebui luata o decizie tine de alegerea unei invelitori, potrivit lui Silviu Toba, director tehnic Final Distribution. De acest element depinde protejarea intregii cladiri. Este indicat sa optati pentru o invelitoare etansa. Ca pret, un sistem complet oferit de compania amintita care cuprinde tigla metalica premium, accesorii, folie anticondens, sistem drenaj si montaj ajunge la o valoare de aproximativ 25-30 euro pe metru patrat.

Este indicat sa folositi o folie anticondens montata sub invelitoare, potrivit lui Toba. Se apeleaza de obicei si la o folie de interior pentru a proteja mansarda de vapori. Aceste folii pot imbunatati termoizolatia daca sunt corect alese.

Pretul membranelor aferente sistemului de termoizolatie care include folia anticondens si bariera de vapori este de pana la 6 euro pe metru patrat.

Lumina, un element cheie

Cand demarati un astfel de proiect sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare, potrivit specialistilor Velux. Iluminarea spatiului nou-construit este unul dintre acestea. In functie de datele specifice fiecarei mansarde se calculeaza si acesti parametri. Ferestrele orientate in raport cu punctele cardinale influenteaza iluminarea spatiului.

„Recomandam orientarea inspre nord a ferestrelor din spatiile de depozitare si anexe, deoarece acestea nu necesita o iluminare puternica, inspre est a ferestrelor amplasate in camerele copiilor sau dormitoare, inspre vest a ferestrelor amplasate in camerele de zi, deoarece permit luminii soarelui sa patrunda in a doua parte a zilei si inspre sud a ferestrelor din camerele principale, pentru a beneficia de soare si in timpul iernii", sfatuiesc arhitectii Velux.

Amplasarea corecta a ferestrelor de mansarda asigura de asemenea privelistea dorita si o deschidere usoara. Acestea ar trebui sa fie montate aproape de coama acoperisului.

Sursa: Adevarul.ro