Blog de arhitectura cu si despre proiecte de casa deosebite

08 martie 2010

Materialele de zidarie se ieftinesc in continuare

Lipsa cererii si presiunea din piata ii forteaza pe producatori sa reduca marjele de profit - anul trecut, grosul comenzilor de BCA a fost asigurat de persoanele fizice.

Desi preturile materialelor de zidarie s-au redus anul trecut cu aproximativ 10%, iar producatorii spuneau ca s-a ajuns la un minim istoric, situatia din piata ii forteaza pe acestia sa ia in calcul noi scaderi. „Este absolut necesara o astfel de masura chiar daca acest lucru va duce la inca o scadere semnificativa a marjelor de profit ale companiilor, care deja au inregistrat anul trecut o micsorare a acestui indicativ cu pana la 30%”, spune Nicolae Dusu, presedintele Asociatiei Producatorilor de BCA, ProBCA.

Creste riscul insolventei

Acest lucru este insa riscant pentru multe companii in conditiile in care cresc preturile de productie din cauza scumpirii materiilor prime si a costurilor cu utilitatile. O consecinta a acestui lucru poate fi aparitia unor noi insolvente, chiar falimentul a cel putin unei firme mari, dar si noi concedieri de personal, potrivit lui Marius Marin, vicepresedinte al asociatiei si CEO al grupului Macon Simcor. Producatorii de BCA sustin ca autoritatile ar trebui sa amane alinierea pretului gazelor, prin obtinerea unor derogari pana la iesirea din criza. „Liberalizarea acestor preturi, in conditiile actualei crize economice, ar reprezenta o noua lovitura adusa producatorilor autohtoni, cu consecinte in cresterea costurilor de productie, ceea ce ar aduce o si mai mare vulnerabilitate, in conditiile unei cereri scazute si competitiei directe cu materiale din tari din afara Uniunii Europene, pentru care aceste reglementari nu produc efecte", precizeaza reprezentantii asociatiei.

Strategiile pe termen lung, necesare

Anul trecut, grosul comenzilor de BCA a fost asigurat de persoanele fizice, in special cu bani trimisi de rudele care lucreaza in strainatate si de micii investitori. In prezent, persoanele fizice sunt reticente in a mai porni constructia de locuinte, dezvoltatorii nu inregistreaza solicitari suficiente pentru a demara proiecte noi intrucat cumparatorii se asteapta la noi scaderi de preturi pe piata. Un factor decisiv in reluarea cererii de constructii noi este si cresterea creditarii, care, deocamdata, se lasa asteptata, mai sustine conducerea Asociatiei Pro BCA.

In plus, producatorii de BCA critica lipsa unei strategii guvernamentale de dezvoltare pe termen mediu si lung, apreciind ca orice plan de redresare a Romaniei trebuie sa aiba printre domeniile prioritare sectorul constructiilor si al productiei de materiale. „In lipsa unei strategii pe termen mediu si lung, care sa fixeze domeniile prioritare pentru economia romaneasca in urmatorii 5-10 ani, (…), continuam sa ne derulam activitatea intr-un cadru economic si legislativ in continua schimbare, fara posibilitatea de a ne putea fundamenta si urmari propriile strategii. Consideram ca orice plan de dezvoltare a Romaniei trebuie sa aiba in centru industria materialelor de constructii si a constructiilor in general, pentru ca in absenta infrastructurii, niciun domeniu nu poate fi subiectul unui plan de dezvoltare", se arata intr-un comunicat al asociatiei PRO BCA, care reuneste principalii producatori de profil din Romania.

Prima Casa fara ANL

Asociatia apreciaza ca noua forma a programului „Prima Casa" va conduce la deblocarea partiala a pietei constructiilor, datorita orientarii in principal asupra locuintelor noi.
Pro BCA considera insa ca includerea locuintelor ANL in acest program si posibilitatea chiriasilor de a le achizitiona la „preturi speciale” sunt masuri gresite, din cauza reducerii plafonului total de garantare si a faptului ca acestea se incadreaza pe segmentul caselor ieftine, care implica investitii minime si unde calitatea materialelor pierde din importanta.
„Corect ar fi fost ca legislatia cu privire la casele ANL sa fie modificata si eventual sa fie gasite alte modalitati de plata, dar fara includerea in Prima Casa,” spune Marius Marin. Reprezntantii PRO BCA considera ca plafonul de garantare, stabilit la 70.000 euro pentru locuinte noi, respectiv 75.000 euro pentru cumparatorii organizati in asociatii, trebuia extins la 80.000 -100.000 euro. „Aceste valori ar fi fost in sprijinul inlaturarii limitelor impuse potentialilor cumparatori. De asemenea, aplicarea acestui program trebuie sa vizeze o perioada mai lunga, pentru ca efectele acestuia sa poata fi intr-adevar resimtite", se spune in comunicat.

Sursa: Adevarul.ro