Blog de arhitectura cu si despre proiecte de casa

14 iulie 2009

Certificatul de urbanism

Certificatul de urbanism

Primul document necesar pentru obtinerea autorizatiei de construire este certificatul de urbanism.
Acest document este eliberat de catre primaria localitatii (sectorului) pe raza careia intentionati sa construiti, care se constituie in autoritatea raspunzatoare de construirea din acea zona.
De remarcat este faptul ca certificatul de urbanism, care este conform planului urbanistic general (PUG) al localitatii respective, nu va da dreptul de a incepe constructia, ci doar va indica ce fel de cladire si in ce conditii aveti dreptul sa construiti pe terenul in cauza, mentionand si actele necesare eliberarii autorizatiei de construire.

Documentele necesare obtinerii certificatului de urbanism variaza in functie de cerintele primariilor si de conditiile specifice de spatiu, amplasament, vecinatati, etc.
De obicei, ele sunt: o cerere pentru eliberarea actului, actele de proprietate si cele cadastrale, precum si un memoriu, in general neinsotit de schite arhitecturale.

Durata legala de emitere a certificatului de urbanism este de maximum 30 de zile de la depunerea actelor dar, in realitate, ea variaza in limite foarte largi, de la cateva zile, in cazul primariilor de comune, la cateva luni, la primariile de sector din Bucuresti. Taxa aferenta eliberarii acestui act este modica, depinzand de dimensiunile si amplasamentul terenului, ea nedepasind 100 de lei.

Avize pentru constructii

Avize

Odata eliberat certificatul de urbanism, puteti trece la obtinerea avizelor care sunt enumerate de acesta. Ele difera in functie de cladirea pe care doriti sa o construiti si de conditiile specifice ale amplasamentului acesteia.
O parte dintre avize sunt emise de catre diferite autoritati, in general institutii deconcentrate ale statului, si se refera la probleme de sanatate publica, mediu, regimul apelor de suprafata si din subsol, arii protejate si monumente ale naturii, paza contra incendiilor, monumente istorice, interventii pe cladirile existente, etc., iar o alta parte, de catre furnizorii de utilitati: energie electrica, gaz, apa-canal, salubritate.

Durata emiterii avizelor variaza foarte mult, in functie de fiecare caz in parte, dar si in functie de modul in care lucreaza avizatorii (unele dintre institutiile in cauza eliberand avizul doar dupa o inspectie la fata locului), ea nedepasind, totusi, in mod normal, doua luni. Costurile avizelor variaza si ele foarte mult.
Din cauza conditiilor specifice, precum si a unor experiente neplacute din trecut, pe care nu le vor repetate, unele primarii solicita, in afara avizelor obisnuite, si alte acte precum declaratie pe proprie raspundere ca terenul in cauza nu face obiectul vreunui litigiu aflat pe rol in justitie, acordul vecinilor, precum si diferite expertize si studii tehnice.

Autorizatia de construire

Demersurile legale pentru obtinerea autorizatiei de construire

Dupa obtinerea certificatului de urbanism si a tuturor avizelor mentionate in acesta, se poate trece la solicitarea obtinerii autorizatiei de construire, care este eliberata tot de catre primaria pe raza careia intentionati sa executati constructia. Autorizatia de construire, semnata de primarul, secretarul si arhitectul sef al primariei, este documentul prin care autoritatile publice locale avizeaza solutia constructiva propusa de petent, avand la baza certificatul de urbanism, si ii permite acestuia, din punct de vedere legal, sa inceapa lucrarile.

Actele necesare obtinerii autorizatiei de construire, care se ataseaza cererii de eliberare a acesteia si chitantei de achitare a taxei de autorizare, sunt:
- certificatul de urbanism, impreuna cu toate avizele prevazute de acesta;
- actele de proprietate asupra terenului, planurile cadastrale si, daca e cazul, actele notariale;
- planul de situatie privind amplasamentul constructiei;
- memoriul tehnic (de arhitectura, rezistenta si instalatii);
- referatele verificatorilor de specialitate si ale expertilor tehnici;
- proiectul de autorizare (proiect PAC), continand planurile fundatiei, de arhitectura pe fiecare nivel si de invelitoare, sectiunea caracteristica si planurile fatadelor (proiectantii de case cunosc toate elementele proiectului de autorizare).

Durata de eliberare a autorizatiei de construire este similara cu cea pentru certificatul de urbanism. in general, taxa de autorizare se ridica la valoarea de 0,5 % din valoarea investitiei autorizate. Nu ajuta la nimic declararea unei valori mai mici a investitiei, intrucat taxa de autorizare se stabileste de catre primarie conform prevederilor legale privind impozitele si taxele locale.
Demarand din timp demersurile pentru obtinerea autorizatiei de construire si urmand pasii descrisi mai sus, veti rezolva aceasta problema cu minim de efort financiar si fara stres, urmand sa incepeti, in conditii legale, realizarea casei mult visate.